Black is the new beauty <3 Zastosowanie węgla aktywnego w kosmetyce

Węgiel aktywny w kosmetyce

Hej kochane!

Czarny kolor nigdy nie wyjdzie z mody…ale czy słyszałyście o tym, że czarne kosmetyki podbijają ostatnio rynek i serca wielu kobiet? Skąd pochodzą? Oczywiście wytwarza się je z węgla. Odkryto bowiem, że węgiel aktywny nie tylko leczy dolegliwości żołądkowe, ale również stanowi doskonały detoks, odświeża i oczyszcza skórę.

Węgiel aktywny – co to jest?

Węgiel leczniczy, zwany inaczej aktywnym wytwarza się z miazgi drzewnej. Powstaje w bardzo gorącej atmosferze 900 stopni Celsjusza, po czym jest aktywowany parą wodną lub kwasami aby zwiększyć jego adsorpcje, czyli nagromadzić czy – jeśli wolicie – „upchać” jak najwięcej cząsteczek aktywnych w jego niewielkiej, skondensowanej do rozmiarów niewielkiej tabletki formie.

Węgiel aktywny na co i jak działa

Główną i prymarną właściwością węgla aktywnego jest oczywiście leczenie wszelkich zaburzeń trawiennych oraz zatruć. Ma in jeszcze inne znane od wieków właściwości (starożytni zalecali posypać rany i owrzodzenia sproszkowanym węglem drzewnym po pierwsze po to, aby odkazić zmiany skórne, a po drugie dlatego, że goiły się one szybko i bez powikłań. Dlaczego tak sprawnie leczy? Wart to wiedzieć, ponieważ to właśnie ta właściwość węgla wykorzystywana jest również w kosmetyce. Węgiel aktywny ma właściwości adsorbujące czyli wiążące inne substancje – są nimi przede wszystkim toksyny i bakterie siejące spustoszenia w naszym organizmie i komórkach skóry. Węgiel aktywny jest jak służba porządkowa: znajduje nieprzychylne nam cząstki, przyciąga je do siebie i „porywa” – czyli jest wydalany wraz z nimi z naszego organizmu. Potrafi urządzić nam niezły detoks. Nie tylko w żołądku i podczas zatruć – również podczas pielęgnacji skóry i włosów.

Węgiel aktywny w kosmetyce

Pora wkroczyć na teren pielęgnacji. Skoro już napisałam, ze węgiel aktywny jest takim doskonałym kosmetykiem, czas więcej o tym powiedzieć. Kosmetykiem…ale na co? Co nam daje węgiel aktywny?? Jak działa na twarz, skórę, włosy… czy to prawda że wybiela zęby?

Węgiel aktywny właściwości i zastosowanie

1. Węgiel aktywny na twarz

Po pierwsze i najważniejsze – węgiel aktywny jest doskonałym remedium zwalczającym trądzik, Działa nie tylko na krostki i oczyszcza tłustą skórę, ale również sprawdzi się doskonale na cerze wrażliwej i skłonnej do podrażnień, ponieważ po prostu… nie dopuszcza do ich powstawania. Dzięki niemu wasza buzia będzie zawsze czysta i pozbawiona toksyn: węgiel wyłapie zanieczyszczenia, bakterie , zarazki i wszelkie związki, których w waszej skórze po prostu nie powinno być. Doskonale złuszcza martwy naskórek i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum przez skórę. Ja lubię go jeszcze za to, ze regularnie stosowany bardzo ładnie rozjaśnia cerę i koi skórę, nie podrażnia i nie uczula.

Mała czarna w kosmetyce – maseczka na twarz z aktywnego węgla

Możecie kupić sobie gotową maseczkę z aktywnym węglem, ale wiem ze wiele z Was ceni sobie kosmetyki DIY, dlatego zamieszczam przepis na domowa maseczkę z czarnego węgla:

DIY – domowa maseczka z węgla aktywnego

Kilka pastylek aktywnego węgla zmieszajcie z odrobiną gęstego jogurtu LUB wodą LUB wybraną glinką kosmetyczną i odrobiną wody (przy cerze tłustej polecam glinkę zielona, przy wrażliwej – glinkę białą). Jak widzicie macie wybór. Oczywiście klasyczna maska z węglem aktywnym bazuje wyłącznie na nim oraz na wodzie, ale według mnie jogurt jest świetny, ponieważ dobrze zakwasza skórę. Powstała pasta nie powinna być zbyt rzadka, aby maska nie ściekłą Wam z buzi. Nałóżcie ja na 15-20 minut na twarz, po czym zmyjcie dokładnie letnią wodą i przemyjcie twarz tonikiem.

2. Węgiel aktywny na włosy

Czy próbowałyście kiedyś węglowego szamponu do włosów? Okazuje się, ze czarny kosmetyk sprawnie, szybko i dogłębnie oczyszcza nie tylko włosy, ale również skórę głowy – to totalny detoks dla skóry i Waszych pasemek. Jest idealny np. przed zabiegiem olejowania włosów – macie pewność, że nałożony później olejek lepiej się wchłonie i bardziej odżywi włosy. Czarny szampon polubią te z Was, które mają problem z przetłuszczaniem się włosów – reguluje on bowiem poziom sebum i usprawnia prace gruczołów łojowych. Z tego względu węgiel aktywny używany jest również w tonikach i kremach dla skór tłustych z problemami i trądzikiem.

3. Węgiel aktywny – wybielanie zębów

Czarny węgiel na białe zęby? Owszem kochane. Od dawna nie byłam tak zadowolona z mojej pasty do zębów:) Mam czarną pastę z węgla: wybiela jak szalona:) Co więcej: pasta pochłania wszelkie zanieczyszczenia znajdujące się na szkliwie, pozostawia czyste nie tylko zęby, lecz również dziąsła i język. Genialnie odświeża oddech. W zetknięciu ze szczoteczką i wodą oczywiście zmienia swój kolor, ale muszę przyznać, ze na początku było to nieco surrealistyczne, gdy myłam zęby szarą pieniącą się breją. Jednak muszę oddać honory brei – doskonale wybiela zęby 🙂

Znacie, stosujecie, lubicie węgiel aktywny w kosmetyce? Dla mnie to hit w pielęgnacji (zwłaszcza w postaci pasty wybielającej). Pozdrawiam:)

Tagi: , , , , , ,

Podobne wpisy

Poprzedni wpis Następny wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares