Lawenda i olejek lawendowy – kosmetyczne właściwości

Cześć dziewczyny!

Lubicie zapach lawendy?

Ja nie do końca;)  ale wiem że jest bardzo popularny i ze wiele osób uwielbia stosować lawendowe perfumy, trzyma w szafie woreczki z suszonymi, fioletowymi kwiatkami. Lawenda, a raczej lawendowy zapach jest też mile widziany jako dodatek do płynów do płukania i olejków zapachowych do sypialni. A skoro już o olejkach mowa – czy wiecie, ze ten lawendowy jest doskonałym kosmetykiem? Warto sprawdzić jego działanie na twarz, włosy i ciało.

Ja się przemogłam i zapach lawendy towarzyszył mi przez ostatnie tygodnie – dzięki temu wiem wszystko i o jego działaniu. Posłuchajcie…

Olejek z lawendy – właściwości

Olejek lawendowy to: przede wszystkim antyoksydanty oraz witamina C w dużym stężeniu. Olejek zawiera szereg estrów oraz kwasy tłuszczowe, które wspomagają poprawną pracę komórek skóry.

Lawenda i wytwarzany z niej olejek są znane ze swoich właściwości zdrowotnych. Olejek jest silnie pachnącą, eteryczną cieczą. Kwiaty służą do zaparzania i stosuje się je jako płukanki do włosów, tonik lub parówka na twarz. Mówiąc szczerze zdumiałam się, że zastosowanie olejku lawendowego w kosmetyce jest tak szerokie.

Olejek lawendowy zastosowanie kosmetyczne

  • olejek lawendowy jest bardzo popularny podczas leczenia trądziku i gojeniu wszelkich zmian trądzikowych – nie musicie oczywiście przeczesywać sklepów i drogerii, aby kupić lawendowy krem do walki z trądzikiem: wystarczy ze do waszego zazwyczaj używanego kremu dodacie kilka kropli olejku lawendowego. Można go również dodać np. do żelu do mycia twarzy lub toniku;
  • jego odkażające i antybakteryjne właściwości można wykorzystać do pielęgnacji skóry dłoni. Wiele osób stosuje go podczas podróży, np. rozrobiony z żelem aloesowym – wówczas dłonie są nie tylko czyste i odkażone, ale również nawilżone;
  • olejek lawendowy będzie doskonale łagodził poparzenia słoneczne – wiem, sprawdzałam, co prawda nie na swojej skórze, lecz na poparzonych plecach mojego faceta. Kilka kropli olejku z lawendy dodałam do łagodzącej emulsji po opalaniu super działanie;
  • dla mnie jedną z ważniejszych zalet olejku lawendowego jest to, ze łagodzi a nawet uśmierza ból: wcierałam go w skronie podczas bólu głowy i rzeczywiście bl szybko znikał;
  • przez ostatnie dwa tygodnie dodawałam go również do szamponu do włosów – mieszałam 1-2 krople olejku z porcją szamponu do włosów i myłam nim głową na własne oczy przekonując się, ze lawenda hamuje przetłuszczanie się włosów i ładnie odbija je od nasady. Nawet nie wyczuwałam tego nieładnego zapachu (wybaczcie, mi się kojarzy z babciną szafą);
  • kolejną miłą dla mnie cechą olejku lawendowego jest to, że cudownie koi skórę stóp; moje nie miały ostatnio lekko bo urządzałam sobie górskie, weekendowe eskapady…mogę was zapewnić, że po takich wojażach włożenie stóp do ciepłej wody zmieszanej z olejkiem lawendowym było jak przedsmak raju :);
  • na wycieczkach olejek lawendowy przydawał mi się z jeszcze jednego powodu: doskonale łagodził ukąszenia owadów;
  • dodany do ciepłej wody w wannie pomaga pozbyć się cellulitu. Wiele dziewczyn miesza tez kilka kropli olejku z gotowymi kremami i produktami na cellulit.

Olejek lawendowy na twarz (pielęgnacja cery)

Mój lawendowy olejek niestety rzadko znajdował się w roli pielęgnacji cery, ponieważ już oddałam swe serce i dusze olejowi jojoba. Jego używam regularnie, zaś olejek lawendowy stosuję jako dodatek do maseczek na twarz – fajnie sprawdza się rozrabiany z maseczkami z glinki (ja mam białą glinkę do twarzy i jest bardzo fajna, oczyszcza a jednocześnie nawilża skórę).

Olejek lawendowy na włosy

Po tak krótkim czasie ciężko mi stwierdzić, czy olejek lawendowy przyspiesza porost włosów. Nie zaczęły jakoś rosnąc jak szalone, czyli nie było efektu 10 cm w 10 dni 😀 Jednak musicie wiedzieć, ze olej lawendowy pobudza krążenie krwi w skórze głowy i z pewnością ma wpływ na cebulki – wzmacnia je i mocniej ukorzenia w mieszkach oraz pobudza je do pracy. Jest on też silnym bojownikiem o czystą skórę głowy – upora się z łupieżem i przetłuszczaniem włosów.

Olejek lawendowy jako hydrolat

Ok, w takiej formie też go lubię:) Mieszam go jednak wodą różaną, więc raczej nie powiem wam jak działa czysty hydrat z lawendy, ale gdy zmieszacie razem te dwa kwiatuszki to na serio dzieje się magia. Jeden odmładza, a drugi dba o odpowiednie pH skóry i odkaża działa antyseptycznie i reguluje sebum a jednocześnie nie przesusza.

Ogólnie – myślałam że ten dziwacznie pachnący olejek będzie działał gorzej. Myślałam, że użyję kilka razy i odstawię do szafki w łazience albo dam sąsiadce (najlepiej babci!), a tymczasem znalazłam dla niego wiele zastosowań. Może wy tez znacie jeszcze jakieś ciekawe sposoby na olejek lawendowy? Piszcie koniecznie!

Tagi: , , ,

Podobne wpisy

Poprzedni wpis Następny wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares