Trądzik młodzieńczy – przyczyny, pielęgnacja i dieta

Trądzik młodzieńczy

Cześć!

Z trądzikiem borykają się przeważnie młodzi ludzie, u których poziom hormonów jeszcze nie ustabilizował się i którzy nie mają wprawy w pielęgnacji skóry. Na twarzy takich osób pojawiają się zaskórniki, wągry i krostki. Jak pielęgnować skórę z trądzikiem młodzieńczym i co jeść, by mieć zdrową cerę?

Trądzik młodzieńczy – przyczyny

W okresie dojrzewania skóra produkuje dużą ilość sebum. Twarz świeci się w strefie T, powstają stany zapalne, namnażają się bakterie. Wszystkie te czynniki składają się na powstawanie i pogłębianie się trądziku młodzieńczego. Do innych przyczyn zalicza się:

  • zmiany hormonalne i wahania poziomu hormonów;
  • zmieniony skład sebum, co prowadzi do zaburzeń w rogowaceniu naskórka;
  • stres i tryb życia;
  • zbyt częste opalanie się, które powoduje chwilową poprawę;
  • zła dieta – spożywanie ostrych przypraw, fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek, a nawet nabiału.

Które produkty wybrać, żeby pokonać trądzik młodzieńczy?

Najlepsze będą kosmetyki do cery wrażliwej, o działaniu nawilżającym, łagodzącym i odżywczym. Unikaj produktów, które zawierają alkohol, SLS i inne substancje zaburzające mikroflorę cery. W pielęgnacji skóry z trądzikiem młodzieńczym pomogą ci enzymatyczne peelingi, maseczki na trądzik, nawilżające kremy o lekkiej formule i toniki zapewniające cerze prawidłowe pH.

Trądzik młodzieńczy vs dieta

Wiele osób twierdzi, że to, co spożywamy, ma wpływ na kondycję cery. Niektóre potrawy wpływają na układ hormonalny, pracę gruczołów łojowych i ilość wydzielanego sebum. Na powstanie lub zaostrzenie trądziku młodzieńczego mają wpływ konserwanty, chemiczne dodatki do żywności, barwniki oraz polepszacze smaku i zapachu.

Co jeść, żeby pozbyć się trądziku młodzieńczego?

Po pierwsze trzeba wyeliminować szkodliwe pokarmy, o których pisałam wcześniej. Po drugie dietę należy uzupełnić świeżymi owocami i warzywami oraz produktami z błonnikiem. Pokarmy bogate w cynk złagodzą objawy trądziku, a produkty z witaminą C ujednolicą jej koloryt. Równie dobrze do diety można włączyć pokarmy z zwartością witamin B, C i E oraz wyciągów roślinnych.

Tagi: , , , , ,

Podobne wpisy

Poprzedni wpis Następny wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares